tisdag 21 september 2010

är fråga nummer 2.

"En av semiotikens fäder talade vid sekelskiftet 1800-1900 om att "tecknens liv i samhället" i framtiden kommer bli annorlunda. Vad och hur tänker du när du hör detta uttalande?"

Jo jag tänker att det hade han ju rätt i. Tack vare den tekniska utvecklingen de senaste 100 åren kan vi nu flyga till, handla av och kommunicera med precis alla ställen på jorden. Vi har utvecklat ett internationellt kollektivt bildspråk som leder oss till toaletten, bagagebandet, banken och sjukhuset. Kanske inte överallt men alltid på flygplatser.  Med globaliseringen kommer också kommersialismens nya överenskomna bildspråk. Logotyperna för Coca-Cola, Armani och Apple visar inte visuellt vad de innebär men som symboler vet vi att de för med sig ökad status och en fräsch modern livsstil. Förhoppningsvis.  Jag tror att inte så långt fram i tiden kommer vi ha en sorts utslätad beigefärgat kollektiv kultur med tillhörande bildspråk baserad på den "västerländska".  Kanske bra att vi alla förstår varandra i världen men fruktansvärt poänglöst att resa för nöjes skull.

Sen var det någon som sa att barns visuella språk är mer utvecklat nu än för 100 år sedan. Jag tror det handlar om att de inte längre besitter någon sorts respekt eller rädsla för bildens makt. Eftersom vår samtid helt och hållet är genomsyrad av bilder och vi dessutom skär ner på bildundervisning sväljer barn bilder med hull och hår och har inte verktygen att kunna se bildens "konstruktion".

2 kommentarer:

  1. Intressant! Språk och tecken förändras hela tiden. Och som allt annat så har vi en sån sjuk ökning senaste decenniumen jämfört med människans historia (som vi känner den). Informationssamhället. Internet.
    Det kommer nog inte gå långsammare, eller? Utvecklingen.
    Hur ska vi hantera all denna visuella information? Bildlärare är viktiga!

    SvaraRadera
  2. Jag tänker också att barns förmåga att tolka och kommunicera visuellt måste se annorlunda ut. Jag besökte Barnbildsmuseét i Nyköping (eller är det Enköping??) och fick titta på barnbilder från olika decennier. Barnens sätt att rita bilder av naturen skiljde sig oerhört. Vet inte dagens barn hur granens grenar växer?? Åk dit om du får tid, väl värt.

    SvaraRadera