lördag 11 september 2010

är varför får jag ett stopp i hjärnan?

Har nu senaste dagarna funderat över det här med perception, och jag fattar koncepet - det stora hela. Jag lovar! Men som vid många andra abstrakta teorier fastnar jag vid det praktiska momentet. Eller nja, steget efter. Om strålningen reflekteras alternativt absorberas på t.ex ett blad, vad är det i bladets yta eller egenskap på atom nivå som ger det färgen grön när jag sen tolkar strålningsinformationen i hjärnan?
Och varför är detta en konsekvent egenskap? Varför är gräs mer eller eller mindre grönt? Hur kom det till? Och varför? Här tar det stopp. Och hur kan ettor och nollor inbrända på en CD skiva bli musik? Var det någon som skrev ett schema på alla kombinationer ettor och nollor och hur de ska låta? Det är nå fuffens...
Och en annan sak. Den där bloggfrågan.
I min roll som bildpedagog vill jag inspirera mina elever till kritiskt tänkande och sann insikt i att vi lever i ett ständigt visuellt mediaflöde. Om jag i min undervisning kan tydliggöra i alla moment att perception är något väldigt individuellt samtidigt som den är formad av yttre faktorer kan jag hjälpa mina elever en bra bit på vägen. Om jag under kursens gång kan utveckla mina elevers kommunikationsverktyg genom att kontinuerligt tolka och analysera bilder. Att göra det naturligt att synliggöra dessa yttre och inre faktorer som finns samt kritiskt granska visuella medier eftersom vi befinner oss i ett konstant mediaflöde. Både tolka praktisk och teoretiskt, genom språket och semiotiken. Jag ska tänka lite mer.

3 kommentarer:

  1. Ja precis! Jag fastnar också där och det gör mig förvirrad så det känns som jag inte fattar, fast jag nästan fattar. Alltså vad är det i gräs som gör att det är grönt och fortsätter vara grönt, vad är det i min blå väska som gör att den är blå och aldrig byter färg? Lite skönt att höra att det förvirrar dig också.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar dina funderingar och jag delar dem också! Hur bara förvandlas musiken till koder på CD-skivan och sen till musik igen när det flödar ut ur högtalarna? Ju mer jag funderar desto fler frågor dyker upp som jag vill ha svar på. Vist önskar man många gånger att man kunde allt=)

    Bra även att du vill inspirera till kritiskt tänkande. Det tror jag är jätteviktigt! Och att du lyfter fram vikten av att kritiskt granska visuella medier. Även om ditt svar är kortfattat får du med ditt mål och en metod för att nå resultatet.

    Kram karm
    /Din parläsare Cissi=)

    SvaraRadera
  3. Det kluriga är att färg är både fysik och kemi! Visst har den kemiska sammansättningen betydelse för vilken färg objektet har - egenfärg. Att vi sedan ser de klorofyll-fyllda bladen som gröna handlar om översättningen till våra synapser, stavar, hjärnor med hjälp av strålning som talar om för oss att vi uppfattar grönt! Puh. Ju mer man tänker på det desto svårare blir det::

    SvaraRadera